Zijn wie je bent

Mensen hebben de behoeft om zich beter voor te doen dan ze in werkelijkheid zijn. Ze verhullen dat zij zich onzeker, somber, gekwetst of minderwaardig voelen. Het hebben van een zelfverzekerd imago moet ten koste van alles overeind gehouden worden en dit streven leidt tot gepieker, slapeloze nachten en uitputting.

Psycholoog Wijnberg legt in dit boek uit dat ‘zijn wie je bent’ tot de mogelijkheden behoort. Als je tenminste bereid bent om je imperfecties onder ogen te zien en een leven te leiden zonder pretenties. Nu de schrijver zelf al wat ouder is, kan hij eindelijk ervaren wat het betekent om te zijn wie hij is. Voor hem persoonlijk houdt dat in dat hij niet meer de behoefte heeft om zich mooier voor te doen dan hij is.

In acht korte hoofdstukken wordt beschreven hoe ongemakkelijk sociale verplichtingen kunnen voelen en hoe je de indruk kunt hebben dat iedereen jou beoordeelt. Er worden verschillende situaties en problemen besproken en eens van een andere kant belicht. Wat gebeurt er nu als je eerlijk zegt dat je het ook maar ongemakkelijk vindt, er niks van begrijpt of je het gewoon even niet meer weet? Niets is vervelender dan het gevoel te krijgen geleefd te worden en als een marionet van anderen te moeten acteren. De volgende aspecten van het zijn wie je bent komen aan de orde: echtheid, onveranderd, spanning en negatieve emoties en verschillende rollen.

De provocatieve stijl van Wijnberg is ook in dit boek weer onmiskenbaar aanwezig en zorgt bij mij op sommige momenten weleens voor kromme tenen maar de uitspraken zijn recht voor zijn raap en ook wel humoristisch. Er worden praktische tips gegeven, zodat we minder behoefte zullen ervaren onszelf mooier voor te doen dan wij zijn.

Psychotherapeut Wijnberg (1951) heeft zijn naam bij het grote publiek reeds bevestigd. Als columnist is hij verbonden aan het dagblad De Telegraaf en eerder schreef hij succesvolle en toegankelijke boeken over psychologie.

Inclusief stroken van ‘Sigmund’, de bekende strip uit de Volkskrant van Peter de Wit.

Auteur: Jeffrey Wijnberg

Uitgeverij: Scriptum

ISBN: 9789463191357

9200000095082775

Plaats een reactie