Dit is niet het leven dat ik heb besteld

We kunnen met 1 klik alles bestellen wat we maar willen, dat is leuk maar de bestelkoorts neemt soms waanachtige proporties aan. Zo denken veel ouders dat ze geschikte leraren kunnen bestellen, is er onvrede over de politiek omdat mensen niet de samenleving krijgen die ze hadden besteld en klagen mensen over foute partners, onwillige buren, vreemde collega’s, emotioneel afwezige vrienden of intriganten in de familie. Ze kijken dan vervolgens de psycholoog aan om het op te lossen. Volgens Wijnberg heeft God geen zin om mensen op hun wenken te bedienen en heeft hij de mens een belangrijke eigenschap meegegeven, die bekendstaat als: eigen verantwoordelijkheid.

Bedrijven trekken alles uit de kast om de klant ter wille te zijn en dat is fantastisch maar anderzijds kweekt dit een houding van toenemend ongeduld. Zo zijn er ergernissen over treinvertragingen, wachtlijsten in de zorg, wachttijden voor huurwoningen, over artsen die niet meteen bereikbaar zijn en over lange rijen in de supermarkt…

 

Was er in lang vervlogen tijden het besef bij mensen dat ze door God gezegend waren wanneer zij eens de wind in de zeilen hadden, tegenwoordig overheerst meer de overtuiging bij mensen dat zij overal recht op hebben: op een passende baan, op geluk, op een adequate levenspartner, op financiële bijstand, op een eerlijke behandeling en op deugdelijk onderwijs.

De verzorgingsstaat heeft ervoor gezorgd dat mensen zich zijn gedragen als drammerige, verwende kinderen. Statistieken tonen aan dat mensen steeds vaker de rechter inschakelen om datgene af te dwingen waarvan zij vinden dat zij er recht op hebben.

Wijnberg roept op tot meer dankbaarheid, al vindt hij dat zelf wat prekerig klinken. Toch is het nodig om in deze tijden van voorspoed te wijzen op alles waarvoor dankbaarheid op zijn plaats is. In zijn optiek is dankbaarheid de enige manier om frustraties over alles wat tegenzit te neutraliseren. Want wie beseft dat alles wat op orde is geen vanzelfsprekendheid is, zal ook makkelijker kunnen aanvaarden wanneer iets niet helemaal op orde is. Simpel, maar waar.

Deugdelijke hulpverlening is niet het oplossen van de problemen van anderen maar het aanwakkeren van de oplossingsbereidheid van het individu zelf. De kwetsbaarheid van de mens mag dan een realiteit zijn, de menselijke veerkracht is doorgaans nog een stuk groter.

Waarom is de hedendaagse mens zo geobsedeerd door oplossingen? Een belangrijk antwoord is volgens Wijnberg: alles moet ‘nu’ en het vertrouwen in het oplossend vermogen van het leven zelf is verdwenen. De mens is door de technologische vooruitgang gewend geraakt dat elk probleem diezelfde dag nog wordt gerepareerd. Maar het vergeten wondermiddel is geduld. Dat wordt meer dan eens beloond. Beter willen, anders wensen is geen psychologische afwijking. Het enige wat je dan nodig hebt is een uitvoerbaar plan en daar heb je geen psycholoog voor nodig.

Normaal doen is het beste medicijn tegen alles wat het leven onverwachts uit de hoge hoed tovert. Denk gerust eens: dit is niet het leven dat ik heb besteld maar ga vervolgens wel weer over tot de orde van de dag en dan zal met hard werken het normale leven weer zijn intrede doen.

Wijnberg zet je door zijn provocatieve wijze weer met beide benen op de grond. Je moet volgens hem de tegenslagen van het leven leren incasseren. Het gaat om het kweken van realiteitsbesef met een toefje geduld.

Dus hebt je last van onvrede? Bedenk dan wat je anders zou willen. Nog belangrijker: neem verantwoordelijkheid voor de gewenste verandering door zelf initiatief te tonen. Zo negatief als onvrede wordt ervaren, zo positief is het dat er zoveel moois te wensen overblijft.

  • Titel: Dit is niet het leven dat ik heb besteld
  • Auteur: Jeffrey Wijnberg
  • ISBN: 9789463190978
  • Uitgever: Scriptum
  • Met illustraties

Plaats een reactie